Skip to content

Alex Pianostemmer

Klimaat voor uw piano

Alex Pianostemmer

Klimaat voor uw piano

Klimaat voor uw piano

Luchtvochtigheid en uw piano of vleugel.

Piano’s en vleugels bestaan voor meer dan 90% uit hout en zijn daardoor erg vatbaar voor schommelingen in de luchtvochtigheid. De snaren van een piano lopen over een houten brug die bevestigd zit op een bolle houten zangbodem. Als de luchtvochtigheid hoger wordt, neemt het hout vocht op en zet het uit. Hierdoor duwt de kam harder tegen de snaren en stijgt de spanning op de snaren. Bij afname van de luchtvochtigheid gebeurt het tegenovergestelde. De stemming van het instrument is dus sterk afhankelijk van het klimaat en de schommelingen daarvan. Het ene instrument kan beter tegen deze schommelingen dan het ander.

Ernstige uitschieters kunnen voor flinke schade zorgen. Een piano in een langdurig vochtige ruimte gaat schimmelen, roesten en uitzetten. Ook de lijmverbindingen kunnen slecht tegen vocht. Bij droogte kunnen er scheuren in de zangbodem, de kam en het stemblok ontstaan. Ideaal voor een piano is een luchtvochtigheid tussen 45% en 70%. Een stabiele luchtvochtigheid resulteert automatisch in een stabielere stemming. Tegenwoordig is het meestal zaak om te zorgen dat de luchtvochtigheid niet te laag is. 

Hoe meet ik de luchtvochtigheid? 

U moet weten wat de luchtvochtigheid is in de ruimte waar uw instrument staat. Dit geldt voor alle seizoenen. Alleen dan weet u of de piano in een goed klimaat staat. U meet de luchtvochtigheid met een hygrometer. Als de hygrometer onder de 45% komt is het aan te raden om maatregelen te nemen. Niet alleen voor uw instrument, maar een houten vloer of houten meubels kunnen ook slecht tegen deze extremen. Een te droge omgeving is overigens ook slecht voor uw gezondheid.

Hoe bescherm ik mijn piano of vleugel? 

De piano kan het beste op een plek uit de zon tegen een muur en niet met de achterkant tegen een radiator worden gezet. Heeft u vloerverwarming/warmtepomp/airco/converter ? Al deze manieren van klimaatbeheersing zijn veel te droog. En soms zelfs destructief voor muziekinstrumenten.

Als u één of meerdere van deze klimaatbeheersingssystemen heeft dan zijn er de volgende mogelijkheden om het leven van uw piano te verlengen.
1. Zoek een ruimte zonder vloerverwarming / warmtepomp / airco / converter voor de piano.

2. Als de ruimte apart is in te regelen kunt u beter de vloerverwarming / warmtepomp / airco / converter in deze ruimte uitzetten.

3. Meet altijd de relatieve luchtvochtigheid in de ruimte waar de piano of vleugel staat. Dit doet u met een hygrometer. Als de hygrometer minder dan 45% aangeeft is mijn advies: bevochtig de ruimte.

4. Toch de piano of vleugel op vloerverwarming? Koop dan een pianocarpet,en zet de piano daarop, het liefst de grote variant en een luchtbevochtiger die groot genoeg is voor de ruimte en gebruik deze ook. Blijf altijd zelf meten met uw eigen hygrometer.

5. Een pot met water onderin de piano met opgerolde krant erin. Dit kan al een kleine verbetering geven in enkele gevallen. Let wel, eenmaal begonnen met deze methode in oktober. Dit blijven doen tot en met april/mei. Elke week de pot uit de piano halen en nat maken en vullen en terug zetten. Dit werkt helaas niet zo goed bij vleugels. 

Tot slot wil ik het nog even hebben over het “piano life saver systeem”. Dit is jaren geleden op de markt gekomen als dé oplossing voor klimaatproblemen bij piano’s en vleugels. Helaas zie ik in de praktijk een paar grote tekortkomingen bij dit systeem. Zelfs heb ik piano’s kapot zien gaan door dit systeem. De grootste tekortkomingen: De hygrostaat staat de droog afgesteld en is niet bij te stellen. Het systeem doet altijd iets. Ook als het perfect is in de ruimte. Dus maakt het systeem het eerst te droog om daarna weer te bevochtigen. Metingen met een logger wijzen ook uit dat er een grillig verloop zit in hoe dit systeem werkt. In de praktijk maakt dit systeem naar mijn mening meer stuk dan goed. 

Klik hier om naar mijn homepage te gaan.

ik kom ook in de regio:

Zwolle
Steenwijk
Meppel

Staphorst

Pianostemmer Hoogeveen

Alex Pianostemmer